EN | NL
EN | NL
Home » Evenementen » 2018 » Bezoek aan Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum bezoek

07-04-2018

We hadden een prachtige, zonnige vrijdagmiddag dankzij de goed gezinde weergoden, om het Rijksmuseum Twenthe te bezoeken. In een anderhalf uur durend bezoek, leerden we van alles van de Enschedese en Twentse geschiedenis. Waarom het werd beschouwd als één van de rijkste regio's van heel Nederland, en hoe de textielindustrieën van Twente de grootste werden van Nederland. En hoe met deze rijkdommen, de invloedrijke mensen uit Twente ook invloedrijke kunstwerken verzamelden, en tentoonstelden in Rijksmuseum Twente. 

het RIJKSMUSEUM TWENTHE

De rijke en invloedrijke familie Van Heek bezat verschillende textielbedrijven gedurende de 19e en 20e eeuw, en één van hen (Van Heek & Co) werd het grootste industriële bedrijf van heel Nederland met meer dan 6.000 werknemers rond de eeuwwisseling. Dankzij de grote interesse in na-middeleeuwse Nederlandse kunst van één van de familieleden (Jan Bernard), en doordat hij zijn broers overtuigde van het belang, werd er veel kunst verzameld door de familie Van Heek. Deze verzameling werd ondergebracht in de door Jan Bernard gebouwde Oudheidkamer Twente, later het Rijksmuseum Twente. Jan Bernard van Heek was erg aangetrokken tot na-middeleeuwse kunst van de grote Nederlandse schilders zoals Rembrandt, en christelijke kunst. Door de jaren heen verzamelde hij dit, en werd dit uiteindelijk ook geplaatst in na-middeleeuwse vormgegeven hallen in het museum. Zijn broers werden door Jan Bernard overtuigd om ook kunst in te zamelen, maar hadden andere interesses. Vandaar dat er ook abstract moderne kunst en schilderijen van het dierenrijk te vinden zijn in Rijksmuseum Twenthe. 

Meer te ontdekken van enschede

Binnenkort kunnen we nog meer ontdekken van Enschede! Op 31 mei organiseert Connecting Hands at the UT namelijk een tour door de binnenstad van Enschede, met een gids! Doe mee en leer nog meer over onze bijzondere stad. Schrijf je hier snel in!

Foto's

Foto's zijn hieronder te zien en op onze Facebook pagina. 


+15