Home » Nieuws » Mini denktank tijdens het Alumni event
18 januari 2019
Mini denktank tijdens het Alumni event

het Create tomorrow alumni event

Gister organiseerden wij voor het eerst een een mini denktank, ditmaal voor de alumni van de Universiteit Twente. De case: Hoe brengen wij de grachten terug in Enschede?

Enschede had vroeger twee grachten. Na de stadsbrand in 1826 zijn de grachten in Enschede gedempt met het overgebleven puin. In de jaren erna is de stad gegroeid en is het water volledig uit de binnenstad verdwenen. Maar zou het niet gaaf zijn als de grachten weer worden teruggebracht? Dit zal niet alleen een toevoeging zijn voor het oogpunt van Enschede en voor het toerisme in de regio, ook zal het een oplossing kunnen bieden voor afwatering en voor de zogeheten ‘Urban Heat’.

Er zijn twee scenario’s ontwikkeld: een binnengracht (foto A) en een buitengracht (foto B). De binnengracht volgt de historische ligging van de gracht, de buitengracht ligt in het gebied waar de binnenstad ‘overloopt’ in de omliggende wijken. Niet overal in Enschede is genoeg ruimte voor een nieuwe invulling. Er zijn twee straten die zich lenen om water terug te brengen: de Hoek Molenstraat, Oldenzaalsestraat en Piet Heinstraat. Maar hoe dat water dan wordt teruggebracht, dat was aan de alumni!

Er kwamen 40 alumni, verdeeld over acht groepen, naar het centrum van Utrecht gekomen om ideeën uit te wisselen over deze case. De meeste van hen hadden al eens deelgenomen aan een eerdere editie, en waren daarom erg enthousiast om nog eens mee te doen met Create Tomorrow. In een ontspannen sfeer werd gewerkt aan  out of the box ideeën en de resultaten waren uiteenlopend en creatief. Uitwerkingen van ondergrondse grachten tot aan een ’Enschede aan zee’ werden op tafel gegooid. Maar er kan maar één de winnaar zijn! Gefeliciteerd mannen, we zien jullie op 1 mei!