Home » Ik ben student » Ik wil actief worden, wat nu?

Ik wil actief worden, wat nu?

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden op en rondom de Universiteit Twente om actief te worden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om actief te worden bij een van de vele verschillende verenigingen. Er zijn allerlei verenigingen die verbonden zijn aan de Universiteit. Deze verenigingen vallen onder verschillende koepels. Aan het hoofd van deze koepels staat de Student Union. De Student Union is dan ook het overkoepelende orgaan dat verantwoordelijk is voor alle activiteiten naast studeren op de Universiteit Twente. De verschillende koepels die onder de Student Union vallen zijn de koepels: Sport, Cultuur, Studie, Gezelligheid, Wereld, Business en Overig.

Er is ook een "Starten met Activisme" pakket beschikbaar om te downloaden. Dit pakket is hier te vinden. 

Studievereniging

Elke studie op de UT is ondergebracht bij een studievereniging. Je kunt bijvoorbeeld lid worden bij de studievereniging die aansluit bij jouw studie. Dit is gunstig voor het kopen van studieboeken voor een gunstige prijs. Naast het aanbieden van studieboeken houden deze verenigingen zich onder andere bezig met studie-inhoudelijke activiteiten, zoals trainingen, symposia, excursies naar interessante bedrijven, de afhandeling van onderwijs klachten en misschien wel één van de bekendste activiteiten: de studiereis. Naast deze studie-inhoudelijke activiteiten organiseren deze verenigingen natuurlijk ook feesten, borrels, etc. Al dit soort activiteiten wordt binnen deze vereniging georganiseerd door commissies. De gehele vereniging, waaronder dus al deze commissies, wordt bestuurd door een studentenbestuur.

Sportverenigingen

Naast de studieverenigingen kent de UT ook een groot scala aan sportverenigingen. Deze sportverenigingen bevinden zich op de Campus en in en rondom het Sportcentrum. Er zijn tal van verschillende sporten die je kunt beoefenen op de Campus: van voetbal tot onderwaterhockey. Om deze sporten te kunnen beoefenen kun je je aansluiten bij een vereniging. Om de vereniging draaiende te kunnen houden, worden deze verenigingen bestuurd door een studentenbestuur. Ook zijn er verschillende commissies binnen de sportverenigingen. Een aantal bekende commissies binnen sportverenigingen zijn de materiaalcommissie, wedstrijdcommissie, trainingscommissie en de barcommissie. Activiteiten als toernooien en andere sportevenementen worden ook opgezet door commissies.

Cultuur verenigingen

Naast de vele sportverenigingen op de Campus zijn er ook tal van cultuurverenigingen te vinden. De meeste cultuuractiviteiten vinden plaats in de Vrijhof, het cultuurcentrum op de UT. Verenigingen die vallen onder deze koepel zijn bijvoorbeeld theatersport-, muziek- en dansverenigingen. Wanneer je hierin geïnteresseerd bent kun je lid worden van een van de verenigingen. Ook zijn er binnen deze vereniging weer verschillende commissies te vinden waar je actief kunt worden, hierbij kun je denken aan het organiseren van dans- en/of muziekevenementen en het organiseren van theatervoorstellingen.

Gezelligheidsverenigingen

De meeste gezelligheidsverenigingen zijn te vinden in de Pakkerij, een statig wit pand aan de Oude Markt van Enschede. Op de Campus vind je gezelligheid bij de Vestingbar. De gezelligheidsverenigingen zorgen vele avonden in de week voor veel gezelligheid en voor bijzondere ontmoetingen. Hier zijn ook weer tal van mogelijkheden om actief te worden. Commissies waaraan je kunt denken binnen deze verenigingen zijn de feestcommissie, de almanakcommissie, de diescommissie, maar ook een sponsorcommissie of de introductiecommissie.

Overig

Naast alle studie-,sport-, cultuur- en gezelligheidsverenigingen kent de Universiteit Twente nog andere verenigingen en stichtingen die ervoor zorgen dat het studentenleven in Enschede leuk en bijzonder is. De belangen en doelen van deze stichtingen zijn erg uiteenlopend. Voorbeelden van besturen en commissies die hier onder vallen zijn de Kick-In, Bedrijvendagen, Integrand, de Beleggingsclub en het Solar Team / Boat Twente.

Investeer in jezelf!

Naast dat studentenactivisme leuk is, wordt er van studenten verwacht dat zij tijdens hun studietijd verschillende ervaringen en vaardigheden opdoen, zodat ze kritisch en met beide benen in de maatschappij staan. Studie is uiteraard erg belangrijk hierin, maar minstens zo belangrijk zijn je sociale en organisatorische vaardigheden. Dit is iets wat je leert wanneer je actief bent. Actief zijn is een investering in jezelf! Door actief te worden ga je een enorm leuke tijd tegemoet waarin je veel verschillende mensen leert kennen en tegelijkertijd veel ervaringen opdoet waar je later profijt van hebt. Door actief te worden ontwikkel je bovendien verschillende competenties die al eerder in deze gids aanbod zijn gekomen. Door actief te worden leer je niet alleen veel, je hebt daadwerkelijk invloed op wat er bij jouw vereniging of organisatie gaat gebeuren. Ook heb je op de arbeidsmarkt een streepje voor op de rest. Dat actief zijn scoort bij toekomstige werkgevers staat vast. Wat je hebt gedaan naast je studie en hoe je je sociaal en organisatorisch hebt ontwikkeld speelt een zeer belangrijke rol of je wel of niet wordt aangenomen voor die ene baan!