Home » nieuws-en-blogs » Afscheidsblog Stef
21 maart 2018
Afscheidsblog Stef

13 maanden, honderden overleggen en vergaderingen, duizenden mailtjes en ontelbare ervaringen rijker. Een afscheidsblog schrijven over het meeste bewogen, leerzame en te-gekke jaar uit mijn leven… Tja, waar begin je? Wat vertel je? Wat vertel je niet? Hoe zorg je ervoor dat het niet een cliché, jeukerig verhaal wordt? Vragen waar je als bestuurder lang over kunt nadenken alvorens je een besluit neemt. Je kunt ook beginnen, het gewoon doen, en bijsturen naarmate het proces uitkristalliseert. Dit laatste heeft mij sterk gekenmerkt tijdens mijn bestuursjaar.

“Wat doet de SU nou eigenlijk?”, “Waarom hebben we überhaupt een SU?”, “Je bent altijd laat thuis, maar wat doe je nou eigenlijk?”.

Bovenstaande vragen heb ik gedurende mijn jaar vaak moeten beantwoorden. Waarschijnlijk omdat het werk van de SU niet altijd, in directe zin, zichtbaar is voor iedere student aan de UT. Ik gebruikte vaak het antwoord: “Ik bestuur een groot schip, genaamd student activisme”. En net zoals met ieder groot schip, wanneer je de kapitein overboord gooit zal het schip nog kilometers doorvaren zonder van koers te raken. Voor een lange periode zal niemand de kapitein missen. Dit, totdat de ijsschotsen de romp openrijten en iedereen zich afvraagt waar de kapitein is en waarom hij dit niet voorkomen heeft.

Zo zit het met besturen bij de SU ook een beetje. Veel bijsturingen gebeuren op de achtergrond, waar bijna niemand ze door heeft. Wanneer deze bijsturingen echter niet meer gedaan worden zal op den duur het schip, dat wij student activisme van Enschede noemen, een aantal grote beschadigingen oplopen of zelfs ten onder gaan.

Ohja, analogieën is ook iets waar ik in mijn bestuursjaar om bekend ben komen te staan.

Hoe kijk ik terug op mijn jaar?

Ik ben zeer tevreden met hoe mijn jaar is verlopen, wat ik neer heb gezet en hoe ik het heb achtergelaten. Voorbeelden hiervan zijn de samenwerking met ABN, de nieuwe manier van samenwerking tussen medewerkers en bestuurders, het vernieuwde jaarplan waarbij een eerste stap is gezet om meer samen te werken met UnionDeelnemers en nog veel meer!

Daarnaast vind ik het goed om te zien dat SU gedurende mijn jaar toegankelijker is geworden voor de ‘Jan-student’ en transparantie toont aan haar UnionDeelnemers.

“Samen ben je sterker dan in je eentje!”

In mijn bestuursjaar heb ik altijd gestreefd naar samenwerking tussen verschillende organisaties, omdat ik geloof dat je samen tot grotere hoogtes kunt komen. Uiteindelijk zijn we samen verantwoordelijk voor ‘het student activisme schip’. In de toekomst hoop ik dat verenigingen elkaar op blijven zoeken, uit blijven dagen en van elkaar blijven leren.

“Acceptatie”

Acceptatie is één van de grootste leerpunten geweest in mijn jaar. Accepteren dat je sommige zaken gewoon niet kunt veranderen. Accepteren dat het werk nooit af is en nooit af zal komen. Accepteren dat iedereen een andere invalshoek heeft. Accepteren dat mijn bestuursjaar er nu toch écht op zit. Accepteren dat mijn portefeuille niet meer bestaat. Accepteren dat mijn opvolgers, Albert-Jan de Croes, Tom de Koning en Roos Edgar met mijn ‘kindjes’ verder gaan.

Ik ben erg dankbaar voor de vele levenslessen die ik in zo’n korte periode heb mogen leren en ben erg blij met de vele verschillende soorten mensen met wie ik samen heb mogen werken.

En nu?

De komende periode ga ik gebruiken om mijn Bachelor opdracht af te ronden en nog even te genieten van het studenten leven. Al kort daarna is het tijd om een nieuwe horizon te verkennen en mij te verdiepen in de combinatie tussen big data en het bedrijfsleven in de master ‘Data science and Business’.