EN | NL
EN | NL
Home » Jouw studententijd » Word actief

Word actief als student!

Lijkt het je leuk om naast je studie in een commissie van je vereniging aan de slag te gaan of om een studentenevenement te organiseren? Er zijn genoeg activiteiten waarin jij je kan ontwikkelen en waarbij jouw hulp hard nodig is.

Jij beslist zelf hoe actief je wil zijn. Ideaal wanneer je nog even wil kijken of activisme voor jou te combineren valt met studeren.  Zo biedt vrijwel elke vereniging een kleine commissie aan waaraan je zo’n 2 tot 4 uur per week besteed. Via dit zogenaamde ‘klein-activisme’, krijg je een beter beeld van de bezigheden en verwachtingen die komen kijken bij een commissie.

Mocht dit goed bevallen, dan kan je altijd nog voor een grotere commissie kiezen. Je snapt natuurlijk dat hoe groter de activiteit, des te meer werkzaamheden en verantwoordelijkheden je krijgt. In zo’n geval zal je meer tijd in een commissie moeten steken. Let wel op dat het gebruik van de term commissie, bestuur en organisatie niets zegt over de hoeveelheid uren die van je worden verwacht om hierin te investeren. Vraag dit daarom altijd goed na bij het huidige bestuur van de desbetreffende studentenorganisatie voordat je toezeggingen maakt.

Grotere commissies en besturen

In plaats van een kleine commissie, kan je ook parttime actief worden. Je bent dan ongeveer de helft van je week bezig met je commissie, bestuur of de organisatie van een evenement. Hoewel het zeker niet onmogelijk is, kan het lastig worden om daarnaast nog voltijds te studeren.  Een goede planning is dan een echte must. Met behulp van je studieadviseur kan je kijken hoe realistisch jouw planning is en of het mogelijk is om eventueel bepaalde vakken op een later moment op te pakken. Of je besluit om voor een heel jaar je studie op zij te leggen, om je zo helemaal te kunnen richten op je vereniging of evenement. Met name studenten die fulltime actief worden, kiezen voor deze optie.

Fulltime studentactivisme

Je studie voor een jaar on hold zetten om je een geheel jaar te kunnen storten op een nieuwe uitdaging. Dat is een weloverwogen besluit waar veel overdenkingen aan vooraf gaan. Hoogstwaarschijnlijk heb je al in een of meerdere commissies gezeten en nu merk je dat je toe bent aan een upgrade. Maar is het echt wat voor mij? Wat voor een rol hebben mijn ouders in dit besluit? Blijft er nog wat van mijn sociale leven over? Voordat jij aan je tussenjaar als bestuurder begint, is het verstandig om hierover nagedacht te hebben. Het is goed om naar de adviezen van de mensen die dichtbij je staan te luisteren. Denk er wel aan dat jij de enige persoon bent die uiteindelijk deze keuze zal gaan maken. Belangrijk om te weten is dat elk jaar ruim honderd studenten kiezen om zich fulltime in te zetten als bestuurder. Met dit gegeven en de ervaring die we zelf hebben, durven we met zekerheid te zeggen dat het mogelijk is om een jaar te besturen tussen je studie in. 

Tijdens je bestuursjaar zal jij je maximaal gaan ontwikkelen. Om jou daarbij te helpen, bieden wij een gratis trainingsprogramma aan, het Board Improvement Program. Met dit programma krijg je diverse professionele trainingen aangeboden om je vaardigheden te verbeteren. Daarnaast willen we je binnen dit programma helpen om wat vaker bewust stil te staan bij alle leerervaringen die je opdoet tijdens je bestuursjaar. Aan het einde van het jaar kan je van al deze leerervaringen een reflectie schrijven en naar ons toesturen om een activisme-erkenning te krijgen.

Financiële compensatie voor je inzet

Van actief worden, moet je er in onze ogen alleen maar op vooruit mogen gaan. Dat je er onwijs veel van leert, is naar ons idee de grootste en belangrijkste winst. Een kleine onkostenvergoeding is als student daarentegen ook wel erg prettig. Daarom biedt de Universiteit Twente in sommige soorten activisme een financiële compensatie aan in de vorm van activismebeurzen.