EN|NL

Studentenhuizen en coöptatie

Wat zijn studentenhuizen?

Studentenhuizen zijn de voornaamste woonvorm voor studenten. Ze zijn te vinden in Enschede, Hengelo, en natuurlijk op de campus.

Een studentenhuis is een huis dat je deelt met 2 tot 24 huisgenoten. Je hebt altijd een eigen slaapkamer (8m2 - 27m2). De andere faciliteiten, zoals de keuken, badkamer(s), WC(s), woonkamer, wasruimte, en eventuele tuin of balkon deel je meestal met je huisgenoten.

Naast concrete zaken verschillen studentenhuizen ook in hun huiscultuur.  Vaak vormen huisgenoten een hechte vriendengroep,  maar binnen andere huizen wordt meer langs elkaar heen geleefd. Bij het zoeken van een kamer is het vinden van een huiscultuur die bij jou past erg belangrijk. Dit maximaliseert het woonplezier van jou en je huisgenoten.

Via deze website worden zo veel mogelijk studentenkamers aangeboden. Heb je niet kunnen vinden wat je zocht? Kijk dan naar deze lijst van andere aanbieders voor meer opties.  

Let op: Het vinden van een woonplek kan soms langer duren dan je denkt. Begin daarom direct nadat je aanmelding is goed gekeurd met het zoeken naar een kamer.

Wat is coöptatie?

Je nieuwe woonplek wordt straks je nieuwe thuis, en daar wil jij je op je gemak kunnen voelen. Om dat te bereiken wordt er in Twente waarde gehecht aan het samenplaatsen van mensen met dezelfde woonwensen en interesses. Daarom vindt er voor de meeste kamers een selectieprocedure plaats. De universiteit handelt de procedure niet zelf af; dit doen de bewoners van de studentenhuizen. De zittende bewoners van ieder studentenhuis kiezen dus wie er bij hen komt wonen. Dit wordt coöptatie genoemd.

Waarom wordt coöptatie gebruikt?

Het coöptatie systeem brengt in de praktijk veel voordelen met zich mee:

Geen enkel systeem is perfect. Er zijn dus ook een aantal aspecten van coöptatie die minder plezierig kunnen zijn. Sommige studenten ervaren het als vervelend om voor een kamer te moeten “solliciteren”. Daarnaast kan het, als het tegenzit, (te) lang duren voordat je een geschikte kamer hebt gevonden.

Onthoud echter dat het normaal is op meerdere kamers te moeten reageren voordat je het perfecte plekje hebt gevonden. Dit komt deels doordat veel mensen op dezelfde kamer kunnen reageren. Daarnaast kan het ook even duren voordat je een kamer hebt gevonden binnen een huis waar je past. Twijfel dus niet te veel aan jezelf als je eerst een paar afwijzingen krijgt. Begin daarnaast vooral ook op tijd met zoeken, dan komt alles vast goed.

Daarnaast proberen we als Student Union het systeem zoveel mogelijk te optimaliseren. Als je een ervaring hebt die je graag wilt delen, of suggesties hebt voor acties die we zouden kunnen ondernemen, mag je altijd contact met ons opnemen. Wij zijn echter niet aansprakelijk voor jouw huisvesting, en kunnen jou helaas niet direct een kamer aanbieden.

Hoe vind ik een kamer?

De meeste studentenhuizen worden aangeboden met een korte beschrijving van de kamer en de cultuur in het huis. Het is belangrijk dat je aan de hand van deze beschrijving huizen selecteert die jou aanspreken – dan is de kans ook groter dat de bewoners jou als huisgenoot willen. Wees echter niet te kritisch, meer huizen contacteren betekent een hogere kans om een kamer te vinden!

Als je een kamer ziet die je aanspreekt is het tijd om te gaan reageren. Hier begint het selectieproces al: je reactie moet een leuk bericht zijn waarin je iets over jezelf vertelt. Dit is cruciaal, zelfs wanneer er niet expliciet om gevraagd wordt. Op deze manier krijgen de bewoners al een beetje een beeld van jou. In je bericht laat je kort de volgende punten aan de orde komen: wie je bent, wat je hobby's en interesses zijn, en wat je aanspreekt aan dat huis. Een opsomming van feiten is niet de bedoeling – een beetje humor wordt gewaardeerd!

Wanneer je bericht in de smaak is gevallen, wordt je uitgenodigd voor een gesprek. Soms zijn zulke gesprekken alleen met de huidige bewoners, soms schuiven de andere kandidaten ook aan. Niet alle gesprekken zijn hetzelfde: sommige gesprekken zijn vooral praktisch (focus op hoe je als huisgenoot zal zijn, e.g. of je rookt en wat je etensvoorkeuren zijn), anderen meer persoonlijk. Daarnaast kunnen sommige vragen of onderwerpen nog al maf zijn. Schrik daar vooral niet van –  samen lachen schept  ook een band!

Als je buiten Nederland woont en geen mogelijkheden hebt om langs te komen, kun je ook vragen of je jouw interview via videochat kunt doen. Mocht dit het geval zijn, geef dit dan meteen in het eerste bericht aan! Helaas kan je met een video interview het huis niet van te voren bezichtigen.

Coöptatie tips

Samenwonen, hoe doe je dat?

Misschien heb je al eens eerder met andere studenten samen gewoond, of misschien wordt dit je eerste keer. Hoe dan ook, hier zijn een aantal tips om alles soepel te laten verlopen: