EN|NL

Zelfstandig wonen

Wellicht heb jij je zinnen gezet op een plekje geheel voor jezelf. Ergens waar jij je kan terugtrekken en geheel je eigen ding kunt doen. Een woonplek met eigen badkamer en keuken. Als dit is wat jij wilt, dan moet je op zoek naar een studio of een appartement. Studio’s op de campus worden verhuurd via De Veste. Voor opties buiten de campus kan je een kijkje nemen in het Alternative Accommodation Handbook.

De studio’s op de campus variëren tussen de 15m2 en 60m2. De grotere studio’s zijn nieuwer in oplevering, hierdoor en door de extra ruimte zijn ze dan ook duurder.

Om goed voor bereid te zijn, is het goed om je te realiseren dat een zelfstandige woonruimte betekent dat je ook alleen verantwoordelijk zult zijn voor alle kosten en alle administratieve  zaken. Dit betekent onder andere dat je huur hoger zal uitvallen dan de huur voor een kamer in een studentenhuis. Ook zal je zelf de koelkast die stuk gaat of die defecte wasmachine moeten vervangen. Zorg er dus altijd voor dat je een kleine buffer hebt voor onvoorziene kosten.

Laat je daartegenover ook niet te snel afschrikken door hoge huurprijzen. In sommige gevallen kan je namelijk huurtoeslag aanvragen. De huurtoeslag is een bedrag dat je maandelijks van de belastingdienst ontvangt om je te helpen je huur te betalen. Wil je weten of jij in aanmerking komt? Lees hier meer over de verschillende voorwaarden op het gebied van inkomen, soort woning, en leeftijd.

Heb je een studio gevonden? Reageer dan snel, want het aanbod in studio’s is beperkt en ze zijn vaak zeer gewild.