Tips and Tricks
- Ga je verhuizen of wil je nieuwe meubels kopen, maar heb je geen vervoer tot je beschikking? Check onze Uniondeals voor een goedkope huurauto, bus of vrachtwagen.
- Of je nou alleen woont of met meerderen, je zult altijd te maken krijgen met een aantal terugkerende rekeningen naast je huur. Dit omvat zeker: gas, water, elektriciteit, internet, gemeentelijke belastingen, en verzekeringen. De eerste drie zijn inbegrepen bij de huurprijs wanneer deze stelt ‘inclusief’. Of kosten voor internet en gemeentelijke belastingen zijn in begrepen verschilt per huis. Vraag dit dus na! Verzekeringen zijn deels persoonsgebonden, en zal je dus meestal zelf moeten betalen.
- Maandelijkse rekeningen voor g/w/e zijn een schatting van werkelijke kosten. Het kan dus voorkomen dat de kosten aan het eind van het jaar anders uitvallen. In dat geval moet er bijbetaald worden of krijg je geld terug. Vraag na wanneer deze verrekening plaats zal vinden, zodat je daar rekening mee kunt houden.
- Als je een kamer hebt gevonden, dan is het noodzakelijk dat je je uiterlijk 5 dagen na de start van je huurcontract inschrijft bij je nieuwe gemeente.
- Woon je in het ITC Hotel? Dan raden we je aan je aan te sluiten bij de ITC studievereniging, zij kunnen voor jouw woonbelangen opkomen! Neem contact op via: sab-itc@utwente.nl
- Wanneer je uit het buitenland komt, kan je in sommige gevallen via de UT een kamer krijgen. Deze kamers worden aangeboden inclusief meubilair en reguliere schoonmaak. Hiervoor betaal je echter wel een hogere huurprijs. Dit is mogelijk iets wat je mee kunt laten spelen in je overweging of je liever zelf op zoek gaat naar een woonplek.
Rechten en plichten (ver)huurder
Wettelijk gezien hebben huurders en verhuurders bepaalde rechten en plichten. Het is altijd goed om hier enige kennis van te hebben. Op die manier kun je voor jezelf opkomen wanneer nodig, maar weet je ook wat van jou verwacht wordt.
- Als huurder heb je recht op huurbescherming. Dit houdt in dat je niet van de ene op de andere dag op straat kan worden gezet.
- Zonder jouw toestemming mag je verhuurder niet je kamer binnen gaan.
- De verhuurder is verplicht om gas, water en elektriciteit te (blijven) leveren als dit in het contract staat.
- De woonruimte moet in goede staat worden aangeboden. Groot onderhoud van je kamer of huis is de verantwoordelijkheid van je huurbaas.
- Klein en dagelijks onderhoud is jouw verantwoordelijkheid, evenals het opvangen van deze kosten. Denk hierbij aan het vervangen van een lamp.
- Je bent verplicht om op tijd je huur te betalen. Daarnaast mag je geen overlast veroorzaken dan wel vernielingen aanrichten.
- Bij beëindiging van je huurcontract kunnen er eisen worden gesteld over hoe jij de woonplek achter laat. Soms moet je bijvoorbeeld gaatjes in de muur dichten, of moet je de bedekking van de vloer verwijderen.
- In sommige contracten in een onderhuurverbod opgenomen. Houd je hier dan ook aan door je kamer niet in onderhuur aan te bieden.
Twijfel je alsnog over je rechten en plichten? Dan kan je altijd gratis juridisch advies vragen over je woonomstandigheden, of gebruik maken van de Studentenlijn van de Landelijke Studentenvakbond.