EN|NL

HERINNERING: vanaf 1 september geen wegwerpbekers meer op de campus

Zoals gecommuniceerd in dit eerdere artikel worden gratis plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik vanaf 1 september niet meer gebruikt op de campus. Op die datum treedt nieuwe wetgeving in werking om plastic afval te verminderen door van 'Bring your Own' en herbruikbare verpakkingen de norm te maken. De wetgeving verbiedt het uitdelen van gratis plastic wegwerpartikelen, zoals koffiebekertjes voor eenmalig gebruik, bakjes en voedselverpakkingen. Alle informatie over de nieuwe wetgeving is te vinden op een speciale website van de Nederlandse overheid. De belangrijkste gevolgen van de nieuwe wetgeving op de campus vind je hieronder.

Koffieautomaten

Vanaf 1 september worden alle wegwerpbekers verwijderd uit de koffieautomaten op de campus, aangezien deze plastic bevatten. Op de UT gebruiken we op dit moment bijna 1 miljoen wegwerpbekers per jaar, dus deze verandering zal naar verwachting veel afval voorkomen. Vanaf 1 september moet je dus je eigen mok of travel mug meenemen. Mocht je nog geen geschikte beker hebben: tijdens de maand september krijg je in de Union Shop 50% korting op travel mugs. Een alternatief is de Billie Cup: die kan je krijgen bij de kantines en koffiecorners voor €1,- borg. Je kan hem daar ook weer omruilen voor een schone beker of voor een munt warmee je later een nieuwe kan halen. Werknemers kunnen ook de bekers gebruiken die in alle pantry's beschikbaar zijn. 

Kantines

Ook in de kantines en koffiecorners van Appél op de campus worden gratis plastic verpakkingen afgeschaft. Koffie, thee en andere dranken worden geserveerd in een Billie Cup met €1,- borg, of je kunt je eigen beker meenemen. Voor soep komt er een herbruikbare soepkom beschikbaar, of je kan betalen voor een wegwerpbeker. Warme maaltijden die je ter plekke consumeert in de Waaier en de Horst werden al geserveerd op herbruikbare borden, dat blijft natuurlijk zo. Voor afhaalmaaltijden kan je je eigen bakje meenemen, of je kan betalen voor een wegwerpbakje. Vanwege de voedselveiligheid is het ook na het ingaan van de nieuwe wetgeving nog steeds toegestaan om broodjes en dergelijke in plasticfolie te verpakken. Andere veranderingen zullen in de kantines zelf worden gecommuniceerd.

Evenementen

Bij evenementen van de UT en andere evenementen op de campus wordt geen single use plastic meer gebruikt. Dit was al grotendeels het geval bij alle corporate evenementen. De enige uitzondering zijn RPET-bekers voor drankjes op sommige grote evenementen; die worden ingezameld en gerecycled tot nieuwe bekers en blijven daarom toegestaan.

Vragen?

De nieuwe regels hebben impact op hoe we gewend zijn om dingen te doen op de campus, maar we vinden het belangrijk om ze goed te implementeren, in lijn met de duurzaamheidsdoelen van de UT. Heb je vragen over wat de veranderingen voor jou betekenen? Voor vragen over de koffieautomaten of kantines kan je contact opnemen met Anouk van der Wal. Voor vragen over evenementen kun je contact opnemen met Jelmer van Straelen. Voor overige vragen kun je een e-mail sturen naar sustainability@utwente.nl.