EN | NL
EN | NL
Home » Over ons

Over de Student Union

Wij zijn een non-profit organisatie die zich voor jou inzet om jouw studententijd helemaal fantastisch te maken! Wij geloven dat je studententijd meer is dan alleen studeren. Daarom proberen we er van alles aan te doen om deze zo onvergetelijk, leerzaam en voordelig mogelijk te maken. Je kunt ons daarom zien als de belangenbehartiger van studenten en verenigingen.

Wat de Universiteit Twente zo uniek maakt, is dat vrijwel iedere student actief is bij een vereniging. Niet alleen als deelnemer van activiteiten, maar ook als organisator van deze activiteiten. Door de inzet van al deze actieve studenten en de mogelijkheden die de universiteit biedt, is het studentenleven van Enschede zo bruisend als ze is.

Hoe werken we?

De Student Union is een grote overkoepelende studentenorganisatie. Elk jaar worden zes studenten met ervaring in studentactivisme aangewezen om het bestuur te vormen van deze organisatie. Dit bestuur maakt met behulp van de input van studenten, een beleidsplan rondom alle zaken die studenten aangaat. Bij het maken van beleid komt veel kijken: van het onderzoeken wat de behoefte is van de student tot het uiteindelijk creëren en monitoren van bijpassende voorzieningen. Daarom krijgen we hulp van een grote hoeveelheid commissies en medewerkers. Dat zorgt ervoor dat onze Student Union Community uit al meer dan 100 harde werkers bestaat. Denk bijvoorbeeld aan de Kick-In commissie, de Create Tomorrow commissie, de huismeesters in de Bastille, de Officemedewerkers en onze studentmedewerkers.  

De Student Union kan gezien worden als de brug tussen de studentorganisaties in Enschede en het centrale bestuursorgaan van de Universiteit Twente, ook wel het College van Bestuur. Wij denken met hen mee met alles wat zich buiten het onderwijs afspeelt. Je kunt daarbij denken aan alle sport – en cultuurvoorzieningen op de campus, de organisatie van diverse studentevenementen en het stimuleren van ondernemerschap onder studenten.  Met jouw mening bepalen we op verschillende terreinen het beleid en op andere terreinen formuleren we een advies. Op die manier kunnen we de behoeften en de standpunten van studenten en verenigingen al in een vroeg stadium van de besluitvorming meenemen naar het management van de universiteit.  

Unieke studentenorganisatie in Nederland

De meeste Angelsaksische universiteiten zijn bekend met een Student Union. In Nederland is dit weliswaar uniek. Naar aanleiding van de positieve ervaringen van Union’s in het buitenland, besloot de Universiteit Twente om in mei 1999 een soortgelijke studentenorganisatie op te zetten. Waar er wettelijk gezien in Nederland een universiteitsraad moet zijn met studentvertegenwoordigers die zich richt op het onderwijs van studenten, kent de Universiteit Twente hiernaast een organisatie als de Student Union. Als enige studentenorganisatie in Nederland heeft het bestuur van de universiteit ons een aantal rechten en verantwoordelijkheden gegeven om het beleid met hen mee te kunnen bepalen.