EN|NL

Portefeuillehouder Externe Betrekkingen, Ondernemerschap & Innovatie

EXTERNE BETREKKINGEN

De voornaamste taak van Tjerk is het onderhouden van alle contacten van de Student Union met het bedrijfsleven. De hoofdtaak is het realiseren van nieuwe partnerships. Partnerships zijn meerjarige samenwerkingsverbanden met bedrijven. Hierbij is het uitgangspunt dat er meerwaarde wordt gecreëerd voor Uniondeelnemers, studenten en studentondernemers aan de Universiteit Twente, maar ook voor het bedrijf zelf. Deze meerwaarde kan zowel direct als indirect gerealiseerd worden. Directe meerwaarde ontstaat onder andere door kortingen of trainingen van professionele organisaties welke de student direct raken. Indirecte meerwaarde ontstaat door financiële middelen die een organisatie aan de Student Union ter beschikking stelt. Door middel van sponsoring wordt dit vervolgens aan de studenten teruggegeven.

Het gehele traject, vanaf het eerste idee en contact tot het tekenen en onderhouden van het partnership, wordt door Tjerk begeleid. De portefeuillehouder Externe Betrekkingen is vanuit de Student Union ook verantwoordelijk voor het Externe Betrekkingen-overleg met studieverenigingen en het overleg met de gemeente 1x in de zes weken.

ONDERNEMERSCHAP & INNOVATIE

De Student Union is beleidsverantwoordelijk voor studentenondernemerschap aan de Universiteit Twente. Samen met Novel-T en ETM zorgt Tjerk voor het faciliteren en stimuleren van studentondernemerschap. 

Ondernemerschap biedt voor studenten veel kansen om zichzelf te ontplooien en ervaring op te doen. Hiervoor wordt vanuit de Student Union en Novel-T veel ondersteuning geboden. De reden dat de Student Union zich met studentondernemerschap bezighoudt, is dat het enorme mogelijkheden biedt voor de student. De ervaringen die hiermee worden opgedaan zijn uniek en kunnen binnen de studie niet ontwikkeld worden.

Als portefeuillehouder Ondernemerschap is Tjerk bezig met het inventariseren van de behoeften van studentondernemers. Op basis hiervan probeert hij vervolgens actie te ondernemen waardoor de gewenste ondersteuning gerealiseerd wordt. Een voorbeeld hiervan is de realisatie van de Incubase in februari 2020 in samenwerking met Novel-T. Dit is dé start-up incubator in de omgeving en biedt start-ups een plek om te werken, programma’s te volgen en te netwerken.

Daarnaast is het van belang om alles goed af te stemmen met de verschillende organisaties die zich hiermee bezighouden. Zo zijn er tal van bedrijvenclubs, Novel-T, het Business & Science Park, het Innovatielab, ETM en meer. Aan de portefeuillehouder Ondernemerschap de taak om de diensten die aangeboden worden af te stemmen op de wensen van de studentondernemer. Tjerk is de spin in het web die overal van op de hoogte is en zo de juiste koppeling kan maken tussen de wensen van studentondernemers en het bestaande aanbod.

Studie: Werktuigbouwkunde
Actief bij: W.S.G. Isaac Newton and D.R.V. Euros
Komt uit: Diemen, Noord-Holland
E-mail: t.w.zweers@utwente.nl

Met een VWO diploma op zak wist ik wat ik wilde doen na de middelbare; een tussen jaar nemen. Zonder verantwoordelijkheden en het zelfvertrouwen van een 18-jarige wist ik dat ik voor mijn studietijd nog een jaar wilde reizen. Een jaar later had ik genoeg van de wereld gezien en een top avontuur beleefd. Bovenal wist ik waar ik wilde studeren; in het mooie Twente. Zonder nog een huis gevonden te hebben ben ik met een fiets én een tas kleren de trein in gesproken om met de Kick-in te beginnen. Zo ben ik in de zomer van ’22 begonnen aan mijn studie werktuigbouwkunde. Vrij snel had ik een ontzettend leuk huis gevonden op campus, en ben ik gaan roeien bij D.R.V. Euros. Ik had mijn draai gevonden, en naast een nieuw huis ook een nieuw thuis gevonden.

Overtuigd van de unieke ervaringen die een jaar buitenom het standaard opleidingstraject bieden wist ik vanaf dag één dat ik een bestuurs jaar wou doen. Maar, eerst moesten er nog studiepunten gehaald worden. Dit bleek al gauw prima te lukken, met genoeg tijd over naast het studeren/roeien op Euros. Opzoek naar een nieuwe uitdaging ben ik actief geworden bij W.S.G Isaac Newton. Hier heb ik de eerstejaars activiteiten, het eerstejaars weekend én het symposium georganiseerd! Bij deze commissies heb ik mijzelf ontzettend kunnen ontwikkelen op allerlei gebieden. Dit leidde ertoe dat ik zeker was van mijn keuze, ik wilde een bestuurjaar doen.

Mijn interesse in de Student Union ontstond tijdens een wandeling met een goede vriend van mij, die in contact was gekomen met de Student Union en erg onder de indruk was. Hierover ben ik gaan malen, en na een meeloop dag wist ik het zeker; ik wil Student Union bestuur doen. Een maand later begon mijn inwerkperiode.

Ondertussen draai ik al op volle toeren en zet ik mij iedere dag in voor de student als portefeuillehouder Externe Betrekkingen, Ondernemerschap & Innovatie. Ik ben erg blij met wat ik doe en hoop er een knallend jaar van te maken! Wij zijn er om jou te helpen, dus heb jij een goed idee rondom  externe betrekkingen, ondernemerschap of innovatie op de universiteit? Neem contact met mij op! Dan kijken we samen hoe we het leven van de student op de universiteit kunnen verbeteren.