De Universiteit Twente is hard op weg om een duurzamere organisatie te worden. Om een volledig beeld te krijgen van duurzaamheid binnen de gehele organisatie hebben drie Young Professionals (academische beleidstrainees) onderzocht hoe duurzaamheid leeft binnen UT studentenverenigingen met een eigen verenigingsgebouw.
Onze universiteit verbruikt dagelijks veel energie. De UT werkt hard aan het minimaliseren van de impact van ons energiegebruik op de omgeving en het klimaat. Studentenverenigingen richten zich, onder aanmoediging van de Student Union, steeds meer op het verkleinen van hun ecologische voetafdruk.
Het onderzoek
Afgelopen halfjaar is er door de Young Professionals van de UT onderzocht wat het energiegebruik is bij verenigingen met een eigen verenigingsgebouw en hoe gedrag en samenwerking met CFM invloed hebben op hun energiegebruik. Hierbij werd onder andere het eigen Energy Data Platform van de UT geanalyseerd, waarop het verbruik van nagenoeg alle gebouwen zichtbaar is. Deze analyse wees uit dat er op dit moment relatief veel energie gebruikt wordt in de verenigingsgebouwen. Verschillende redenen liggen hieraan ten grondslag.
Er zijn gesprekken gevoerd met betrokkenen (verenigingsbesturen en UT-medewerkers). Uit deze gesprekken is gebleken dat studenten en medewerkers open staan om bij te dragen aan het verduurzamen van de UT. De verenigingen zijn goed op weg, maar er is nog ruimte voor (gedrags)verbetering. Verder zorgen uitgestelde renovaties of verbouwingen voor een gevoel van machteloosheid bij studenten. Tot slot werd duidelijk dat de samenwerking en afstemming tussen de verenigingen en de UT versterkt kan worden.
Best practices
Naar aanleiding van de gesprekken met verenigingen is er een poster met best practices op het gebied van duurzaamheid door en voor verenigingen gemaakt. De posters worden gedeeld met alle studentenverenigingen met een verenigingsgebouw. Uiteraard wordt de poster ook beschikbaar gesteld voor alle andere studenten- en studieverenigingen.
De sleutel? Het verankeren van duurzaamheid. Wanneer het ene bestuur heel fanatiek met het onderwerp bezig is, maar dit niet goed overdraagt, gaat er kennis verloren en zullen veranderingen niet blijvend zijn. Een andere tip: afsluitprotocollen goed naleven, zodat er na openingstijden er geen energie verspild wordt. Verenigingsactiviteiten vinden veelal plaats na ‘werktijd’, wanneer medewerkers (meestal) niet meer op de UT aanwezig zijn. Dit maakt focus op goede onderlinge communicatie nog belangrijker. Tot slot kunnen verenigingen gebruik maken van het Green Certificate, om hun evenementen duurzaam te organiseren.
Alle betrokken collega’s en studenten waren uitgenodigd om deze punten te bespreken bij de eindpresentatie. Tijdens deze bijeenkomst werden goede ideeën ingebracht, waar de medewerkers en studenten mee aan de slag gaan ondersteund door de Student Union.
Duurzaamheid op de UT
In Shaping2030, de strategie van de Universiteit Twente, is duurzaamheid een belangrijk speerpunt. De UT werkt niet alleen aan duurzame oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, en wil daarnaast het goede voorbeeld geven door een duurzame organisatie te worden. Om dit te bereiken moeten de ambities uit Shaping2030 in de praktijk worden gebracht. Dagelijks werken veel leden van de UT-gemeenschap hard aan het vertalen van de duurzaamheidsdoelstellingen naar ons werk op de campus - het transformeren van de manier waarop we werken, leren, reizen, bouwen en meer. In deze serie nodigen we hen uit om te praten over wat hen drijft, welke rol duurzaamheid speelt in hun werk, en wat ze graag zouden willen bereiken aan onze universiteit.
Meer weten over duurzaamheid op de UT? Kijk op utwente.nl/duurzaamheid.