EN|NL

Portefeuillehouder Persoonlijke ontwikkeling en Onderwijs.

PErsoonlijke ontwikkeling en Onderwijs

De Universiteit Twente wordt gekenmerkt door ontzettend veel verenigingen, commissies en andere activiteiten. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door studenten die naast hun studie actief zijn. De Student Union maakt dit als overkoepelende organisatie allemaal mogelijk en heeft de portefeuillehouder Persoonlijke Ontwikkeling en Onderwijs hiervoor verantwoordelijk gemaakt binnen het bestuur van de Student Union. 

Als portefeuillehouder Persoonlijke Ontwikkeling en Onderwijs is Tom verantwoordelijk voor alles wat studenten buiten het onderwijs leren. Aan de ene kant gaat het daarbij om studenten de mogelijkheden te bieden naast hun studie actief zijn. Hij probeert dit op allerlei manieren te stimuleren, bijvoorbeeld door het uitreiken van de More Than a Degree Awards. Aan de andere kant biedt hij voor (actieve) studenten de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen naast hun studie. De verschillende trainingen en het 'Board Improvement Program' voor besturen zijn daardoor voorbeelden van projecten waaraan hij werkt.

Over Tom Lamaker

Studie: Civiele Techniek
Actief bij: A.S.V. Taste
Komt uit: Assen
E-mail: t.lamaker@utwente.nl

Als onwetende zeventienjarige ben ik naar Enschede verhuisd om Civiele Techniek te gaan studeren. Ik had eigenlijk nog niet echt nagedacht over mijn studententijd en hoe ik de mooiste tijd van mijn leven wilde gaan invullen. Ik wilde graag actief worden en het maximale uit mijn studententijd halen, maar had nog geen idee hoe. Ik kwam te wonen op een actief en hecht studentenhuis met acht andere mannen en een huiskat, Poekie. Midden in de Kick-In werd ik 18 en toen kon mijn studententijd echt beginnen! Tijdens de Kick-In ben ik door de slogan “ga je studeren of wordt je student” over de streep getrokken en heb ik besloten mij in te schrijven bij studentenvereniging A.S.V. Taste.

In mijn eerste jaar bij Taste vormde ik een jaarclub en was ik zoveel mogelijk op de kroeg te vinden. Ook kwam ik in mijn eerste jaar voor het eerst in contact met activisme via commissiewerk. Ik was enorm aan het genieten van de vrijheid die de studententijd te bieden heeft, maar daarnaast moet een studie natuurlijk ook nog gehaald worden.

Hoewel ik wel overtuigd was van mijn keuze voor Civiele Techniek verliep dat het eerste half jaar niet zo vlekkeloos als ik zou willen en het was onzeker of het mij zou lukken om mijn BSA te halen. Ik heb toen de lastige keuze gemaakt om voor de BSA deadline van 1 februari te stoppen met mijn studie, zodat ik het jaar daarop opnieuw kon beginnen Civiele Techniek. Ik besloot wel in Enschede te blijven wonen en te gaan werken. Hoewel het natuurlijk veel goedkoper was geweest om terug te gaan naar mijn ouders, wist ik dat het studentenleven wat ik aan het opbouwen was in Enschede veel meer waard was.

In mijn tweede jaar verliep mijn studie een stuk voorspoediger. Ook kwam ik in mijn tweede jaar bij mijn dispuut, Panta Rhei. Tot slot besloot ik in mijn tweede jaar ook weer te beginnen met sporten na een pauze van enkele jaren. Dit begon met wielrennen, maar liep al snel uit de hand tot triatlons. Met mijn huis, jaarclub, dispuut, sport en studie was mijn agenda vrij goed gevuld.

Toch besloot ik voor de zomer van 2020 dat ik meer wilde, ik wilde mij vooral meer inzetten voor mijn vereniging. Ik besloot de Kick-In te gaan organiseren namens Taste, waarvoor ik een zomer lang full time gewerkt heb samen met mijn commissie. Rond die tijd kwam ook de Covid-19 problematiek op tafel. Ineens was ik met de voorbereidingen niet meer bezig met het organiseren van de gaafste feesten, maar was ik aan het nadenken en brainstormen over hoe er zoveel mogelijk veilig georganiseerd kon worden om studenten toch de beste introductie tot hun studententijd te geven. Toen kwam ik erachter dat ik dit werk, het beleidsmatige nadenken over oplossingen, enorm interessant vond.

Ik wist al vrij vroeg in mijn studententijd dat ik een bestuursjaar wilde doen. Toen ik ontdekte hoeveel plezier ik haalde uit beleidsmatig bezig zijn was het voor mij een gemakkelijke keuze welk bestuursjaar ik wilde doen. Ik wist dat de Student Union mij precies kon bieden wat ik zocht in een bestuursjaar, studenten van de gehele universiteit vertegenwoordigen, beleidsmatig bezig zijn en jezelf op professioneel vlak kunnen ontwikkelen.