FOBOS VOOR ONDERNEMERS
Vanaf het collegejaar 2023-2024 start de UT met een pilot voor FOBOS voor ondernemers. Hierdoor kunnen ondernemende studenten de kans krijgen om hun studie een jaar stop te zetten om zich full-time op hun start-up te focussen. In 2024-2025 wordt de pilot nog een jaar gedraaid. Op deze pagina lees je meer over de FOBOS regeling, de voorwaarden en de selectie procedure. Wil je je aanmelden voor de betrokkenheid beurzen voor ondernemers? Dat kan via dit formulier.
WAT IS FOBOS?
FOBOS staat voor Financiële Ondersteuning Bijzondere Omstandigheden Studenten. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat je een beurs kan ontvangen wanneer je studievertraging hebt opgelopen door bijzondere omstandigheden. Binnen FOBOS zijn vier soorten beurzen, namelijk de top-level sport, top-level cultuur, overmacht en betrokkenheid beurzen. Vanuit de Student Union zijn wij verantwoordelijk voor de beurzen in de categorie betrokkenheid. Informatie over alle vier de soorten beurzen is te vinden op de UT website. Meer informatie over betrokkenheid beurzen vindt je hier.
ALGEMENE VOORWAARDEN
FOBOS voor ondernemers valt onder de categorie betrokkenheid beurzen. Om in aanmerking te komen voor een beurs voor betrokkenheid, moeten studenten voldoen aan de voorwaarden van de regeling voor beurzen voor betrokkenheid in het FOBOS-beleid. (Op dit moment is het beleid voor 2024 nog niet afgerond. Het beleid van 2023 is voor nu bruikbaar om te kijken of je voldoet aan de eisen.) Dit zal door de griffie worden gecontroleerd. Overgebleven betrokkenheid financiering van een student die niet voldoet aan de voorwaarden van de betrokkenheid financieringsregeling kan niet opnieuw worden toegekend. Deze voorwaarden hebben onder meer betrekking op de erkende periode, beurzen voor pre-masterstudenten en eerstejaars bachelorstudenten, de hoogte van een beurs, het behalen van studiepunten, en de duur van de financiële support. Hieronder vindt u een FOBOS-informatiedocument met informatie over deze eisen. Dit is ook opgenomen in het beleid van FOBOS. Controleer deze vereisten voor de start van je bestuursjaar om niet voor verrassingen te komen staan bij de aanvraag!
AANVULLENDE VOORWAARDEN
- Completing the Novel-T START programme and being accepted to the ADVANCED programme;
- To be accepted to the ADVANCED programme the following questions must be answered:
- Can you make it? (technical feasibility)
- Can you sell it? (commercial feasibility)
- Do you really want to do it? (entrepreneurial ambition)
- To be accepted to the ADVANCED programme the following questions must be answered:
- A minimal requirement of 60 ECTS received at the University of Twente;
- Delivering a measurable plan with metrics on the progress for both your own personal development as for your start-up that are both realistic and ambitious;
- Deliverable 1: Personal development plan
- Reflection on encountered personal development in your experience as a student entrepreneur so far;
- Personal development plan for the upcoming year.
- Deliverable 2: Start-up development plan
- What problem does your start-up solve?
- Is there a market?
- Is there not too much competition?
- What sets you apart from the competition?
- Deliverable 1: Personal development plan
Participation in one of the following programmes can also be seen as an additional bonus, but is not a requirement for the application:
- UT Entrepreneurial Challenge;
- Design Lab;
- Honours Programme Bachelor or Master.
SELECTIE PROCEDURE
Voor de eerste pilot voor de FOBOS categorie voor ondernemers zijn er beurzen beschikbaar voor vijf full-time ondernemers. De selectieprocedure ziet er als volgt uit:
- Check of je aan de voorwaarden voldoet om aanspraak te maken op de betrokkenheid beurzen voor ondernemers.
- Meld je aan voor de betrokkenheid beurzen voor ondernemers door middel van het formulier hieronder.
- De door jouw aangeleverde deliverables zullen worden gecheckt op de criteria die worden aangegeven in het informatie document.
- Zij jouw deliverables van goede kwaliteit? Dan wordt je uitgenodigd voor een verdiepend geprek met een commissie samengesteld uit professionals op het gebied van ondernemen.
- Op basis van de gesprekken zal de commissie vijf studenten selecteren die aankomend academisch jaar aanspraak mogen maken op de betrokkenheid beurzen voor ondernemers.
Heb je vragen over de betrokkenheid beurzen voor ondernemers in het algemeen of over de selectieprocedure specifiek? Neem dan gerust contact op met m.m.j.janssen@utwente.nl.
AANMELDEN
Enthousiast geworden over deze unieke mogelijkheid om je een jaar lang op je start-up te focussen terwijl je collegegeld wordt vergoed? Meld je dan aan door middel van dit formulier.
the deadline is 31st of May